21.11.2024
|
| Tüketici Koruma
İnternetten ürün satan alışveriş sitelerine ve reklamlara dikkat! |
Piyasa değerinin altında ürün satan alışveriş sitelerine ve reklamlara dikkat! Cazip tekliflerle tüketicileri üye yapan ya da satış yapan hayali alışveriş siteleri tüketicilerin alışveriş yapmasından sonra ortadan kayboluyorlar. Özellikle de facebook'ta yayınlanan reklamlar da piyasa fiyatı 1.200,00-1500TL olduğu belirtilen telefonların 500,00-750,00 TL gibi fiyatlarda olması nedeniyle verilen siparişlerin teslimi sonucunda önemli sorunlar ortaya çıkıyor. Tüketiciler sosyal medyada yayınlanan reklamlarla “fırsat ürünü” gibi adlar altında tuzağa düşürülerek dolandırılmalarının sonucunda satıcının peşine düşerek yurdun dört bir yanından belirtilen adrese gittiklerinde firmayı bulamayınca bir kez daha hayal kırıklığı yaşıyorlar. Verilen telefonlar arandığında ise telefonu açan görevliler tarafından dolandırdıkları tüketicilere malı kargo şirketi ile gönder paranı iade edeceğiz denilmekte, telefonlar gönderildiğinde ise paralar iade edilmemektedir. Ayrıca, devam eden reklamlar nedeniyle de yapılan yeni aramalarda da tüketiciler dolandırılmaya devam edilmektedirler. İnternetten ucuz diye kapıda ödeme seçeneğiyle satın aldığınız ürünü kapınıza getiren kargo görevlisinin sahte olması da işin bir başka boyutu. Teslimat yapmaya gelen kişinin “Parasını ödemeden paketi alamaz ve açamazsınız” yaklaşımıyla çaresizce ödemeyi yapan tüketici paketi açınca kutunun kağıt kırpıntısı, alakasız ya da değeri sipariş edilen maldan çok düşük başka bir ürün olduğunu gördüğünde dolandırıldığının farkına varıyor ancak iş işten geçmiş oluyor.
Tüketiciye Önerilerimiz.
* Öncelikle, kaynağı belli olmayan ucuz ve cazip görünen ürünlerle yeterince inceleme yapmadan sipariş vermeyin. Emin olmadan kredi kartı bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın. * Kapıda ödeme seçeneğiyle mümkünse telefon ve benzeri ürünleri almayın! Alırsanız da firmayı iyice araştırın. Kargoyu getiren kişinin kıyafetine aldanmayın kimlik isteyin. * Ödediğiniz paranın makbuzunu isteyin daha da önemlisi kargo poşetinin üzerinde kargo şirketinin resmi barkodu ve kişinin elinde barkot okuyucusu var mı? Buna çok dikkat edin. Kargoyu alır almaz içine bakın sizin de canınız yanmasın!” * Kendilerini kargo görevlisi olarak tanıtan kişilerden kurum kimlik kartlarını göstermelerini talep edin, * Teslim edilmek istenen ürünün veya ödeme şartlı gönderilerin üzerinde kargo şirketine ait geçerli bir barkot numarası olup olmadığına dikkat edin. Üzerinde barkot numarası bulunmayan hiçbir ödeme şartlı gönderiyi kabul etmeyin, * Ödeyeceğiniz tutarla ilgili firmanın bilgileri olan tahsilat makbuz isteyin. Göndericiye ait fatura sevk irsaliyesini mutlaka arayın. * Aksi durumlarda gönderiyi teslim almayarak en yakın polis karakoluna veya kargo şirketlerine müracaat edin, Çok sayıda tüketici bu ya da benzer yöntemlerle dolandırıldı ve dolandırılmaya devam ediliyor. Organize biçimde nitelikli dolandırıcılık uygulamaları karşısında Cumhuriyet Savcılığının harekete geçmesi ile Gümrük Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünün yapacağı yönetmelik değişikliği ile zaman geçirmeden önlemler geliştirmelidir. Tüketici yurttaşları ise, bu tür haksız uygulamalara karşı, haklarına sahip çıkarak hak aramaya, yetkilileri de yasaya ve hukuka aykırı bu ve benzeri uygulamaları görmezden gelmeden denetleme görevlerini zaman geçirmeden yapmaya çağırıyoruz.
|
|
Diğer Haberler |
Bilinçli Tüketici Eğitimleri
Gıda güvenliği ve Bağımsızlığına nasıl bakıyoruz.
TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ FEDERASYONU KURULDU
TÜBİDER, Kredi Kartı Sözleşmesinin Verilmemesi Nedeniyle Tüketiciler Adına Açtığı DAVALARI KAZANDI.
GAZ ALARM CİHAZLARI ÇALIŞMIYOR!...
TÜKETİCİ MAĞDURİYETİNİN SORUMLULARI OLAN MB, BDDK, BANKALAR, SORUNU GÖZARDI EDİYORLAR
AKARYAKITA ZAM TÜKETİCİYİ BIKTIRDI
Ortak ATM İşlemlerinden Alınan Ücretlere Karşı Dava Açtık
TÖF: Hak Arama Süreci ve Yaşanan Sorunlar 2009 Raporunu açıkladı
GDO lu Tarımın Önü mü Açılıyor!..
TÜKETİCİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK KİTAP; “TÜKETİMDE TÜKETİCİ”
Bebek mamalarında büyük şüphe!
BEBEK MAMASINDAKİ GERÇEKLER AÇIKLANMALIDIR.
Tarım Bakanlığı Görevini Yapıyor mu!..
'Elektrik Fiyatlarındaki İndirimler faturaya yansımalıdır'
BENZİN ZAMMI GERİ ÇEKİLMELİDİR.
Tüketici Örgütleri Federasyonu, 2011 yılını tüketiciye yönelik yasa dışı, yasaya ve hukuka aykırı uygulamalara karşı mücadele yılı ilan etti.
Tüketici yurttaşları haksız, hukuksuz ve yaşamı tehdit eden uygulamalara karşı satın almama gücünü kullanmaya çağırıyoruz.
Aidatı Geri Aldığı İçin Kredi Kartı İptal Edilen Tüketicinin Hukuk Mücadelesinde Tazminata Mahkum Edilen Bankanın Temyiz ve Karar Düzeltme Taleplerini Reddederek İÇTİHAD Oluşturan Yargıtay Kart Aidatında Son Noktayı Koydu.
Tüketiciler, Ocak 2011 Tarihinden Bu Yana Faturalarına Yansıtılmaya Başlanan Kayıp/Kaçak Tutarlarına İlişkin hak aramalıdırlar.
Ekmekte yapılan düzenlemeyi fırıncılar fırsata dönüştürme çabasında
İnternetten ürün satan alışveriş sitelerine ve reklamlara dikkat!
HAKEM HEYETİ KARARI;ALDIĞIN SAYAÇ DEĞİŞTİRME ÜCRETİ HAKSIZDIR.TÜKETİCİYE İADE ET!...
Ekmeğe, bir kere de yüzde 19, Son bir yılda yüzde 40 ZAM
TÜKETİCİNİN SAĞLIK ve GÜVENLİĞİ KİME EMANET
Kamuoyuna Duyuru;
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK) Kuruldu
Tüketicinin Sağlık ve Güvenliği kime emanet;
Maden suyunda Arsenik 10 katı, Demir 4,5 katı
TÖK Nişasta bazlı kota artışı kabul edilemez
Kredi kartı aidatı öderken DİKKAT!!!
BİR KEZ DAHA HAYKIRIYORUZ ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMLARINI GERİ ÇEKİN!!!
Nicelik mi?
Nitelikli Nicelik mi?
TÖK İLK GENEL KURULU ve DANIŞMA KURULU SONUÇ BİLDİRİSİ
Elektrik Tüketiminden Alınan Dolaylı Vergiler Kaldırılmalıdır.
Tüketicinin korunması atmosferinin yaratalım Artık!
Zamlar Zulme Dönüştü
Tüketicinin Korunması Atmosferinde
“Finansal İşlemlerde Yaşanan Sorunlar.”
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu TBMM de
Ülkemizde bir ilki daha gerçekleştiriyoruz.
“Tüketicinin Korunması Alanında Haklarımız Sempozyumu”
TÖKAKADEMİ 2. Danışma kurulu Çalıştayı sonuç bildirisi
AÇIKLANAN ENFLASYON ORANLARI YAŞAMIN GERÇEKLERİYLE ÇELİŞİYOR.
Tüm tüketicilere sürdürülebilir ve erişilebilir GIDA
Ramazan Pidesinde Gramaj oyunlarıyla Haksız Kazanç
TÖKAKADEMİ 3. Danışma Kurulu Toplantısı SonuçBildirisi yayınlandı
TÜKETİCİNİN EVRENSEL HAKLARI SEMPOZYUMU
TÜKETİCİNİN EVRENSEL HAKLARI SEMPOZYUMU
SONUÇ BİLDİRİSİ
15 Mart Dünya Tüketiciler Günü
15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ
Tüketici Hakem Heyetlerinde neler oluyor;
Eğitim ve Öğretim, Devletin En Başta Gelen Görevlerindendir.
Eğitim/Öğretim Haktır ZAM Yapılarak Engellenemez!!
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK), Girne Amerikan Üniversitesi işbirliğiyleTüketicinin Korunması Alanında Uluslararası İşbirliği Sempozyumu
|
Tüketici Bilinci |
MERKEZ BANKASINDAN
Kredi kartında fahiş Gecikme faiz oranı yıllık 30.24.!
Merkez Bankası tüm uyarılarımıza karşın akdi faiz ile temerrüt faiz oranlarını bankaların istekleri doğrultusunda belirlemeye devam ediyor. Merkez Bankası tarafından, 01/07/2024-31/07/2024 tarihleri arasında da kredi kartlarına uygulanacak olan, akdi faiz oranını yüzde 4,25 temerrüt faiz oranını,yüzde 4,55 olarak belirlemesi ile kredi kartı sorunu artarak devam ediyor. Bu faiz oranının tüketiciye yalın maliyeti yıllık 51.00, Gecikme (temerrüt) faizi ise yüzde 54,06 bileşik faiz olarak da yüzde neredeyse yüzde 70 oranında yansımaktadır. Nakit çekimlerde ise, bu oran akdi %60, Temerrüt 63,60 ve bileşik faiz %80 lere çıkmaktadır.
Devamı..
|
|