10.09.2024
|
| Tüketici Koruma
TÖK Nişasta bazlı kota artışı kabul edilemez |
Basına ve Kamuoyuna; Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Nişasta bazlı şekerin kotası iki kat (yüzde 100) artırılarak, yüzde 2.5'dan yüzde 5'e çıkarıldı. Bu dönem için "ülkemizin yıllık toplam şeker kotası" 2.7 milyon ton olacak. Yeniden belirlenen kotanın yüzde 5'ine karşılık gelen 135 bin ton Nişasta Bazlı Şekerin her yıl ülkemize girmesi demektir. Bilindiği üzere nişasta bazlı şekerin kotası 2018 yılında önce yüzde 10'dan yüzde 5'e bir yıl sonra da yüzde 2,5'a düşürülmüştü. Üstelik NBŞ ithalatında gümrük vergisinin, zaman zaman sıfırlandığını yada sıfıra yakın oranlarda uygulandığını da görebiliyoruz. Diğer yandan 2002 yılında uygulamaya konulan, şeker kotalarının düzenlenmesine ilişkin yönetmelikte yürürlükten kaldırılması ise bir başka dikkat çekici noktadır. Ülkemizde şeker pancarı üretimine ilişkin tartışmalar sürerken TÜRK ŞEKER in özelleştirmesi sonucu kurumun zararı, 3 milyar TL olan öz kaynağının da üzerine çıkarak 3.6 milyar TL’ye olması ülkemiz ekonomisi için bir başka sorun oluşturmaktadır. ABD'li gıda tekeli Cargill in ülkemizde konumu yıllardır tartışma konusudur NBŞ üretiminde Türkiye'deki pazarın açık ara lideri konumunda bulunan şirket ülkemizin yaptığı NBŞ ithalatının da çok büyük bir bölümünü gerçekleştirmektedir. Şeker hakkındaki zehirli gerçek! Mısır Şurubu” veya “Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu” (NBŞ) bir şekerdir. Fruktoz, meyvelerde bulunan doğal şekerdir. Çay şekeri ya da ‘beyaz şeker’ olarak bilinen Sakkaroz’u oluşturan iki temel yapıdan birisidir (diğeri glukozdur). Ticari fruktoz üretiminde hammadde olarak nişasta kullanılmaktadır. Ülkemiz gıda mevzuatına (ve AB gıda mevzuatına) göre de, yüksek fruktozlu mısır şurubu (NBŞ) “şeker” kapsamı içerisindedir. Şeker tüketiminin sınırlandırılması toplum sağlığının korunması için olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Amerikalı bilim insanları, "işlenmiş şekerin fazlası zarar" tezini daha da ileri taşıyarak, 'Şeker vücutta zehir (toksik) etkisi yapıyor" tespiti sonucu şekerin yüksek tansiyon, kolesterol, karaciğer yetmezliği, obezite ve diyabetin nedeni olduğunu ve bunların sonucunda kalp hastalıkları, hatta kanserin de olağan dışı arttığını yapılan bilimsel çalışmalarla tespit etmişlerdir.
California Üniversitesi'nden araştırmacılar, 'Şeker hakkındaki zehirli gerçek' isimli makalede, şeker tüketimine sınırlama getirilmesini ve yüksek vergiyle tüketimin azaltılması gerektiğini savundu. Bazı uzmanlara göre, şeker, öylesine zararlı ki, sigara ve alkol gibi denetlenmesi gerekiyor. Araştırmacılar, vücudun hazır şekere hiçbir şekilde ihtiyacı olmadığını, bunun yerine bal ve meyve gibi doğal şeker kaynaklarının tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Bir kutu meşrubatta 35 gram; 200 gram, meyvede ise 30 gram şeker var olduğunu, bir insanın günlük 200 gram meyve dışında hiç şeker yememesi gerektiğini, ve fruktozun trans yağlar gibi kolesterolün oksitlenmesine yol açtığı gerçeği karşısında, obezite, Amerika başta olmak üzere tüm dünyada çok önemli bir sağlık sorunlarına neden olduğu, ülkemiz nüfusunun 1/3 ünün Obezite sorunu yaşadığı bilinmektedir. Bir tüketicinin günde en az 600 kaloriyi şekerden aldığı, zaman geçirmeden alınacak önlemlerle tüketimin azalacağına, dolayısıyla obezite’nin önüne geçilebilinecektir.
TÖK olarak; (NBŞ) Nişasta Bazlı Şekerin “bebek mamaları, bebek formülleri, devam mamaları ve formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerde “ ve zincir marketlerde ambalajlı olarak satılan yüzlerce üründe kullanılmasının Tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin korunması, Bilgi edinme, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı gibi evrensel ilkelerini ihlal ettiği, ülke ekonomisine zarar verdiği, bu nedenle de zaman geçirmeden yapılan hatalardan vazgeçilerek gerek tüketici sağlığı gerekse ülke ekonomisi açısından alınan kararın geri çekilerek NBŞ kotasının sıfırlanmasını istiyoruz. Fuat Engin Yön. Kur. Bşk.
|
|
Diğer Haberler |
Bilinçli Tüketici Eğitimleri
Gıda güvenliği ve Bağımsızlığına nasıl bakıyoruz.
TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ FEDERASYONU KURULDU
TÜBİDER, Kredi Kartı Sözleşmesinin Verilmemesi Nedeniyle Tüketiciler Adına Açtığı DAVALARI KAZANDI.
GAZ ALARM CİHAZLARI ÇALIŞMIYOR!...
TÜKETİCİ MAĞDURİYETİNİN SORUMLULARI OLAN MB, BDDK, BANKALAR, SORUNU GÖZARDI EDİYORLAR
AKARYAKITA ZAM TÜKETİCİYİ BIKTIRDI
Ortak ATM İşlemlerinden Alınan Ücretlere Karşı Dava Açtık
TÖF: Hak Arama Süreci ve Yaşanan Sorunlar 2009 Raporunu açıkladı
GDO lu Tarımın Önü mü Açılıyor!..
TÜKETİCİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK KİTAP; “TÜKETİMDE TÜKETİCİ”
Bebek mamalarında büyük şüphe!
BEBEK MAMASINDAKİ GERÇEKLER AÇIKLANMALIDIR.
Tarım Bakanlığı Görevini Yapıyor mu!..
'Elektrik Fiyatlarındaki İndirimler faturaya yansımalıdır'
BENZİN ZAMMI GERİ ÇEKİLMELİDİR.
Tüketici Örgütleri Federasyonu, 2011 yılını tüketiciye yönelik yasa dışı, yasaya ve hukuka aykırı uygulamalara karşı mücadele yılı ilan etti.
Tüketici yurttaşları haksız, hukuksuz ve yaşamı tehdit eden uygulamalara karşı satın almama gücünü kullanmaya çağırıyoruz.
Aidatı Geri Aldığı İçin Kredi Kartı İptal Edilen Tüketicinin Hukuk Mücadelesinde Tazminata Mahkum Edilen Bankanın Temyiz ve Karar Düzeltme Taleplerini Reddederek İÇTİHAD Oluşturan Yargıtay Kart Aidatında Son Noktayı Koydu.
Tüketiciler, Ocak 2011 Tarihinden Bu Yana Faturalarına Yansıtılmaya Başlanan Kayıp/Kaçak Tutarlarına İlişkin hak aramalıdırlar.
Ekmekte yapılan düzenlemeyi fırıncılar fırsata dönüştürme çabasında
İnternetten ürün satan alışveriş sitelerine ve reklamlara dikkat!
HAKEM HEYETİ KARARI;ALDIĞIN SAYAÇ DEĞİŞTİRME ÜCRETİ HAKSIZDIR.TÜKETİCİYE İADE ET!...
Ekmeğe, bir kere de yüzde 19, Son bir yılda yüzde 40 ZAM
TÜKETİCİNİN SAĞLIK ve GÜVENLİĞİ KİME EMANET
Kamuoyuna Duyuru;
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK) Kuruldu
Tüketicinin Sağlık ve Güvenliği kime emanet;
Maden suyunda Arsenik 10 katı, Demir 4,5 katı
TÖK Nişasta bazlı kota artışı kabul edilemez
Kredi kartı aidatı öderken DİKKAT!!!
BİR KEZ DAHA HAYKIRIYORUZ ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMLARINI GERİ ÇEKİN!!!
Nicelik mi?
Nitelikli Nicelik mi?
TÖK İLK GENEL KURULU ve DANIŞMA KURULU SONUÇ BİLDİRİSİ
Elektrik Tüketiminden Alınan Dolaylı Vergiler Kaldırılmalıdır.
Tüketicinin korunması atmosferinin yaratalım Artık!
Zamlar Zulme Dönüştü
Tüketicinin Korunması Atmosferinde
“Finansal İşlemlerde Yaşanan Sorunlar.”
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu TBMM de
Ülkemizde bir ilki daha gerçekleştiriyoruz.
“Tüketicinin Korunması Alanında Haklarımız Sempozyumu”
TÖKAKADEMİ 2. Danışma kurulu Çalıştayı sonuç bildirisi
AÇIKLANAN ENFLASYON ORANLARI YAŞAMIN GERÇEKLERİYLE ÇELİŞİYOR.
Tüm tüketicilere sürdürülebilir ve erişilebilir GIDA
Ramazan Pidesinde Gramaj oyunlarıyla Haksız Kazanç
TÖKAKADEMİ 3. Danışma Kurulu Toplantısı SonuçBildirisi yayınlandı
TÜKETİCİNİN EVRENSEL HAKLARI SEMPOZYUMU
TÜKETİCİNİN EVRENSEL HAKLARI SEMPOZYUMU
SONUÇ BİLDİRİSİ
15 Mart Dünya Tüketiciler Günü
15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ
Tüketici Hakem Heyetlerinde neler oluyor;
Eğitim ve Öğretim, Devletin En Başta Gelen Görevlerindendir.
Eğitim/Öğretim Haktır ZAM Yapılarak Engellenemez!!
|
Tüketici Bilinci |
MERKEZ BANKASINDAN
Kredi kartında fahiş Gecikme faiz oranı yıllık 30.24.!
Merkez Bankası tüm uyarılarımıza karşın akdi faiz ile temerrüt faiz oranlarını bankaların istekleri doğrultusunda belirlemeye devam ediyor. Merkez Bankası tarafından, 01/07/2024-31/07/2024 tarihleri arasında da kredi kartlarına uygulanacak olan, akdi faiz oranını yüzde 4,25 temerrüt faiz oranını,yüzde 4,55 olarak belirlemesi ile kredi kartı sorunu artarak devam ediyor. Bu faiz oranının tüketiciye yalın maliyeti yıllık 51.00, Gecikme (temerrüt) faizi ise yüzde 54,06 bileşik faiz olarak da yüzde neredeyse yüzde 70 oranında yansımaktadır. Nakit çekimlerde ise, bu oran akdi %60, Temerrüt 63,60 ve bileşik faiz %80 lere çıkmaktadır.
Devamı..
|
|