21.11.2024
|
| Tüketici Koruma
BİR KEZ DAHA HAYKIRIYORUZ ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMLARINI GERİ ÇEKİN!!! |
Basına ve Kamuoyun; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları bahane edilerek tarifelerde değişikliğe gidildiği belirtilerek yapılan insafsız zamla birlikte son kullanıcı olan tüketiciler 100 (Kw/s) elektrik tüketimi için vergi ve fonlar dahil 91,56 TL ödeyecekler. Yapılan son zamla birlikte, elektrik fiyatları son 3,5 yılda yüzde 122 zam yapılmış oldu. Diğer yandan, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde yayınlanan Temmuz ayı tarifesiyle de konut tüketimi için yüzde 12, sanayi tüketimi ve elektrik üretim amaçlı santrallerinin tarifesinde ise yüzde 20 artış yapıldığı kamuoyuna duyurulmuştur. BOTAŞ'ın yayınladığı tarifeye göre, doğalgaz fiyatı Ocak ayından bu yana yedinci kez zam yapılmış ve 2021/ocak ayından başlayarak 2021'de Temmuz ayına kadar her ay yüzde 1 artış yapılmıştı. Bu duruma göre 31.12.2020 – 01.07.2021 tarih aralığında yani son 6 ayda tüketicinin yaşamına yansıtılan zam oranı ise % 18 olmuştur. Sanayi kesimi için yapılan % 20 oranındaki zammın üretim maliyetlerine yansıtılacak olmasının, yine tüketicileri sırtına yüklenmesi de kaçınılmaz olacaktır. Şimdi ülkeye yönetenlere soruyoruz. Çalışanların, Emeklilerin, Asgari ücretlilerin son üç yıllık maaş artış oranları ne kadardır. Söyleyelim enflasyon farklarını da katarsak sadece yaklaşık yüzde 30 civarındadır.
EPDK nın ve BOTAŞ ın 01.07.2021 tarihinden itibaren uygulanacağı belirtilen elektrik fiyatına ilişkin yapılan %15 (kw/s) Doğalgaz fiyatına %18 (son 6 ay) oranındaki zamların açıklanması iğneden ipliğe yeni bir zam furyasının başlangıcı olup ardından tüketicinin ihtiyaçlarına yönelik birçok temel mal ve hizmeti kapsayacağını da ortaya koymuştur. Ayrıca, maaş artış oranını belirleyecek olan 6 aylık enflasyon oranını etkilememesi için seçilen tarihin fahiş zamların yapılması açısından ne kadar manidar olduğunu ortaya koymuştur.
Bu zamlar tüketicinin yazını da, Kışını da cehenneme çevirmiştir. Zaten pandemi koşullarının yarattığı ağır yükün altında her geçen gün daha da ezilen tüketiciler bu zamlarla artık belini doğrultamaz duruma gelmiştir. Sosyal hukuk devleti olmanın gereği, Anayasanın 172. Maddesi ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amaç 1. maddesinde belirtilen ve Evrensel Tüketici Hakları olarak temel ilke ve amaç olarak kabul edilen Tüketicilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması hakkı ile ekonomik çıkarlarının korunması hakkına ilişkin en uygun önlemleri almak en temel görevlerden olmalıdır.
Değişik bahaneler uydurarak zam açıklaması yapan yetkililer, bir çırpıda elektrikte %15 Doğalgazda %12 oranındaki zamları yaparak, tüketicilere bahanelerle bu haksızlığı reva görenlere sesleniyoruz Tüketicinin sabrını daha fazla zorlamayın ve zamları kamu yararı açısından geri çekin.
TÖK olarak, tüketicinin temel ihtiyaçlarından biri olan ELEKTRİK ve DOĞALGAZ zamları konusunda ülkeyi yönetenleri hakkaniyet ölçüsünde davranmaya çağırıyoruz. Haksız kazanç elde etmeye ve tüketicileri mağdur etmeye yönelik bu zamlarI şiddetle karşı çıkıyoruz. BİR KEZ DAHA HAYKIRIYORUZ ZAMLARI GERİ ÇEKİN!!! |
|
Diğer Haberler |
Bilinçli Tüketici Eğitimleri
Gıda güvenliği ve Bağımsızlığına nasıl bakıyoruz.
TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ FEDERASYONU KURULDU
TÜBİDER, Kredi Kartı Sözleşmesinin Verilmemesi Nedeniyle Tüketiciler Adına Açtığı DAVALARI KAZANDI.
GAZ ALARM CİHAZLARI ÇALIŞMIYOR!...
TÜKETİCİ MAĞDURİYETİNİN SORUMLULARI OLAN MB, BDDK, BANKALAR, SORUNU GÖZARDI EDİYORLAR
AKARYAKITA ZAM TÜKETİCİYİ BIKTIRDI
Ortak ATM İşlemlerinden Alınan Ücretlere Karşı Dava Açtık
TÖF: Hak Arama Süreci ve Yaşanan Sorunlar 2009 Raporunu açıkladı
GDO lu Tarımın Önü mü Açılıyor!..
TÜKETİCİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK KİTAP; “TÜKETİMDE TÜKETİCİ”
Bebek mamalarında büyük şüphe!
BEBEK MAMASINDAKİ GERÇEKLER AÇIKLANMALIDIR.
Tarım Bakanlığı Görevini Yapıyor mu!..
'Elektrik Fiyatlarındaki İndirimler faturaya yansımalıdır'
BENZİN ZAMMI GERİ ÇEKİLMELİDİR.
Tüketici Örgütleri Federasyonu, 2011 yılını tüketiciye yönelik yasa dışı, yasaya ve hukuka aykırı uygulamalara karşı mücadele yılı ilan etti.
Tüketici yurttaşları haksız, hukuksuz ve yaşamı tehdit eden uygulamalara karşı satın almama gücünü kullanmaya çağırıyoruz.
Aidatı Geri Aldığı İçin Kredi Kartı İptal Edilen Tüketicinin Hukuk Mücadelesinde Tazminata Mahkum Edilen Bankanın Temyiz ve Karar Düzeltme Taleplerini Reddederek İÇTİHAD Oluşturan Yargıtay Kart Aidatında Son Noktayı Koydu.
Tüketiciler, Ocak 2011 Tarihinden Bu Yana Faturalarına Yansıtılmaya Başlanan Kayıp/Kaçak Tutarlarına İlişkin hak aramalıdırlar.
Ekmekte yapılan düzenlemeyi fırıncılar fırsata dönüştürme çabasında
İnternetten ürün satan alışveriş sitelerine ve reklamlara dikkat!
HAKEM HEYETİ KARARI;ALDIĞIN SAYAÇ DEĞİŞTİRME ÜCRETİ HAKSIZDIR.TÜKETİCİYE İADE ET!...
Ekmeğe, bir kere de yüzde 19, Son bir yılda yüzde 40 ZAM
TÜKETİCİNİN SAĞLIK ve GÜVENLİĞİ KİME EMANET
Kamuoyuna Duyuru;
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK) Kuruldu
Tüketicinin Sağlık ve Güvenliği kime emanet;
Maden suyunda Arsenik 10 katı, Demir 4,5 katı
TÖK Nişasta bazlı kota artışı kabul edilemez
Kredi kartı aidatı öderken DİKKAT!!!
BİR KEZ DAHA HAYKIRIYORUZ ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMLARINI GERİ ÇEKİN!!!
Nicelik mi?
Nitelikli Nicelik mi?
TÖK İLK GENEL KURULU ve DANIŞMA KURULU SONUÇ BİLDİRİSİ
Elektrik Tüketiminden Alınan Dolaylı Vergiler Kaldırılmalıdır.
Tüketicinin korunması atmosferinin yaratalım Artık!
Zamlar Zulme Dönüştü
Tüketicinin Korunması Atmosferinde
“Finansal İşlemlerde Yaşanan Sorunlar.”
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu TBMM de
Ülkemizde bir ilki daha gerçekleştiriyoruz.
“Tüketicinin Korunması Alanında Haklarımız Sempozyumu”
TÖKAKADEMİ 2. Danışma kurulu Çalıştayı sonuç bildirisi
AÇIKLANAN ENFLASYON ORANLARI YAŞAMIN GERÇEKLERİYLE ÇELİŞİYOR.
Tüm tüketicilere sürdürülebilir ve erişilebilir GIDA
Ramazan Pidesinde Gramaj oyunlarıyla Haksız Kazanç
TÖKAKADEMİ 3. Danışma Kurulu Toplantısı SonuçBildirisi yayınlandı
TÜKETİCİNİN EVRENSEL HAKLARI SEMPOZYUMU
TÜKETİCİNİN EVRENSEL HAKLARI SEMPOZYUMU
SONUÇ BİLDİRİSİ
15 Mart Dünya Tüketiciler Günü
15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ
Tüketici Hakem Heyetlerinde neler oluyor;
Eğitim ve Öğretim, Devletin En Başta Gelen Görevlerindendir.
Eğitim/Öğretim Haktır ZAM Yapılarak Engellenemez!!
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK), Girne Amerikan Üniversitesi işbirliğiyleTüketicinin Korunması Alanında Uluslararası İşbirliği Sempozyumu
|
Tüketici Bilinci |
MERKEZ BANKASINDAN
Kredi kartında fahiş Gecikme faiz oranı yıllık 30.24.!
Merkez Bankası tüm uyarılarımıza karşın akdi faiz ile temerrüt faiz oranlarını bankaların istekleri doğrultusunda belirlemeye devam ediyor. Merkez Bankası tarafından, 01/07/2024-31/07/2024 tarihleri arasında da kredi kartlarına uygulanacak olan, akdi faiz oranını yüzde 4,25 temerrüt faiz oranını,yüzde 4,55 olarak belirlemesi ile kredi kartı sorunu artarak devam ediyor. Bu faiz oranının tüketiciye yalın maliyeti yıllık 51.00, Gecikme (temerrüt) faizi ise yüzde 54,06 bileşik faiz olarak da yüzde neredeyse yüzde 70 oranında yansımaktadır. Nakit çekimlerde ise, bu oran akdi %60, Temerrüt 63,60 ve bileşik faiz %80 lere çıkmaktadır.
Devamı..
|
|