21.11.2024
|
| Tüketici Koruma
Elektrik Tüketiminden Alınan Dolaylı Vergiler Kaldırılmalıdır. |
Basına ve Kamuoyuna; Pandemi sürecinin yaşamımıza olan ekonomik etkilerine baktığımızda, tüketicilerin bu süreçten en fazla etkilenen kesim olduğunu çok net görebiliyoruz. Sanayici, Tacir, esnaf ve diğer ekonomik faaliyette bulunan aktörlere bu süreçte değişik isimler adı altında paketler açıklanarak desteklemeler sağlanmasına rağmen tüketicilere yönelik yaşamı azda olsa rahatlatacak herhangi bir destek paket açılmadığı gibi yapılan zamların, fırsatçıların uygulamaya koyduğu fiyat artışlarının yanında kamusal hizmetlerden kaynaklı dolaylı vergilerin yükü tüketicinin belini bükmeye devam etmektedir. EPDK kararıyla, elektrik faturalarına 01.01.2011 tarihinden bu yana başta kayıp kaçak bedeli olmak üzere 9 farklı kalemde yansıtılan ve elektrik tüketiminde yüzde 81,3 oranında olan bu haksız yük tüketicinin sırtına yükletilmiştir. Dolaylı ve ek vergi uygulaması ile yansıtılan her bir yükten ayrıca KDV alınması, Evrensel Tüketici Haklarından tüketicilerin temel gereksinimlerinin karşılanması hakkı ile ekonomik çıkarlarının korunması hakkı ilkelerini de ortadan kaldıran haksız, yaşamın gerçeklerinden uzak keyfi ve haksız kazanç elde etmeye yönelik uygulamalar olmuştur. TBMM Dilekçe Komisyonunun 2012/01 sayılı kararında belirtilen kayıp kaçak bedelinin sorumlu olanlardan tahsil edilmesi kararı TBMM dilekçe komisyonu kararına rağmen, EPDK tarafından elektrik faturalarına yansıtılan %17 oranındaki kayıp kaçak tutarının kaldırılması için düzenleme yapılmamış, itirazların yükselmesiyle, 01.01.2014 tarihinde yine kurum eliyle tüketim bedeli içine saklanarak elektrik dağıtım şirketlerinin kayıplarını, kaçak kullananların bedelini dürüst tüketici ödemek zorunda bırakılmıştır. Bu haksız uygulama elektrik dağıtım şirketlerinin sebepsiz zenginleşmesine yol açmaktadır. Ayrıca, aynı faturada yer alan enerji fonu, TRT payı, Elektrik ve Havagazı tüketim vergisi ile tüm bu vergilerden alınan KDV bu haksız uygulamaların firmalara ödülü olmuştur. Dünyanın hiçbir ülkesinde dolaylı vergiden KDV alınması uygulaması (verginin vergisi) YOKTUR. Doğalgaz ve su faturalarında da alınan bazı kalemler değişse de durum bundan farklı değildir.
Uygulamada yaşanan sorunların önüne geçilmesi ya da asgari düzeye indirecek çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır. Bu ihtiyaç idare tarafından tespit edilmesine karşın bu güne kadar önlemlerin geliştirilmesinde yol alınamamıştır. Tüketicinin sırtında bu kadar yük varken Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi tarafından açıklanan. “Önümüzdeki dönemde elektrik faturalarındaki -burası da çok önemli, altını özellikle çiziyorum- TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini de kaldırma kararı aldık.” Açıklaması tüketici taleplerini karşılayacak yeterli bir destek olmadığı çok açıktır.
Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile tüketiciyi ilgilendiren diğer kanunların uygulama sürecinde tüketicinin sırtındaki yüklerden kaynaklı daha fazla haksızlıkların yaşanmaması ile sorunların ortadan kaldırılması kamu otoritesinin temel görevidir. Başta kayıp kaçak bedeli olmak üzere faturada yer alan enerji fonu, TRT payı, Elektrik ve Havagazı tüketim vergisi ile tüm bu vergilerden alınan KDV alınmaması konusunda gereği yapılmalıdır. Tüketicinin gerçek beklentisi budur.
|
|
Diğer Haberler |
Bilinçli Tüketici Eğitimleri
Gıda güvenliği ve Bağımsızlığına nasıl bakıyoruz.
TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ FEDERASYONU KURULDU
TÜBİDER, Kredi Kartı Sözleşmesinin Verilmemesi Nedeniyle Tüketiciler Adına Açtığı DAVALARI KAZANDI.
GAZ ALARM CİHAZLARI ÇALIŞMIYOR!...
TÜKETİCİ MAĞDURİYETİNİN SORUMLULARI OLAN MB, BDDK, BANKALAR, SORUNU GÖZARDI EDİYORLAR
AKARYAKITA ZAM TÜKETİCİYİ BIKTIRDI
Ortak ATM İşlemlerinden Alınan Ücretlere Karşı Dava Açtık
TÖF: Hak Arama Süreci ve Yaşanan Sorunlar 2009 Raporunu açıkladı
GDO lu Tarımın Önü mü Açılıyor!..
TÜKETİCİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK KİTAP; “TÜKETİMDE TÜKETİCİ”
Bebek mamalarında büyük şüphe!
BEBEK MAMASINDAKİ GERÇEKLER AÇIKLANMALIDIR.
Tarım Bakanlığı Görevini Yapıyor mu!..
'Elektrik Fiyatlarındaki İndirimler faturaya yansımalıdır'
BENZİN ZAMMI GERİ ÇEKİLMELİDİR.
Tüketici Örgütleri Federasyonu, 2011 yılını tüketiciye yönelik yasa dışı, yasaya ve hukuka aykırı uygulamalara karşı mücadele yılı ilan etti.
Tüketici yurttaşları haksız, hukuksuz ve yaşamı tehdit eden uygulamalara karşı satın almama gücünü kullanmaya çağırıyoruz.
Aidatı Geri Aldığı İçin Kredi Kartı İptal Edilen Tüketicinin Hukuk Mücadelesinde Tazminata Mahkum Edilen Bankanın Temyiz ve Karar Düzeltme Taleplerini Reddederek İÇTİHAD Oluşturan Yargıtay Kart Aidatında Son Noktayı Koydu.
Tüketiciler, Ocak 2011 Tarihinden Bu Yana Faturalarına Yansıtılmaya Başlanan Kayıp/Kaçak Tutarlarına İlişkin hak aramalıdırlar.
Ekmekte yapılan düzenlemeyi fırıncılar fırsata dönüştürme çabasında
İnternetten ürün satan alışveriş sitelerine ve reklamlara dikkat!
HAKEM HEYETİ KARARI;ALDIĞIN SAYAÇ DEĞİŞTİRME ÜCRETİ HAKSIZDIR.TÜKETİCİYE İADE ET!...
Ekmeğe, bir kere de yüzde 19, Son bir yılda yüzde 40 ZAM
TÜKETİCİNİN SAĞLIK ve GÜVENLİĞİ KİME EMANET
Kamuoyuna Duyuru;
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK) Kuruldu
Tüketicinin Sağlık ve Güvenliği kime emanet;
Maden suyunda Arsenik 10 katı, Demir 4,5 katı
TÖK Nişasta bazlı kota artışı kabul edilemez
Kredi kartı aidatı öderken DİKKAT!!!
BİR KEZ DAHA HAYKIRIYORUZ ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMLARINI GERİ ÇEKİN!!!
Nicelik mi?
Nitelikli Nicelik mi?
TÖK İLK GENEL KURULU ve DANIŞMA KURULU SONUÇ BİLDİRİSİ
Elektrik Tüketiminden Alınan Dolaylı Vergiler Kaldırılmalıdır.
Tüketicinin korunması atmosferinin yaratalım Artık!
Zamlar Zulme Dönüştü
Tüketicinin Korunması Atmosferinde
“Finansal İşlemlerde Yaşanan Sorunlar.”
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu TBMM de
Ülkemizde bir ilki daha gerçekleştiriyoruz.
“Tüketicinin Korunması Alanında Haklarımız Sempozyumu”
TÖKAKADEMİ 2. Danışma kurulu Çalıştayı sonuç bildirisi
AÇIKLANAN ENFLASYON ORANLARI YAŞAMIN GERÇEKLERİYLE ÇELİŞİYOR.
Tüm tüketicilere sürdürülebilir ve erişilebilir GIDA
Ramazan Pidesinde Gramaj oyunlarıyla Haksız Kazanç
TÖKAKADEMİ 3. Danışma Kurulu Toplantısı SonuçBildirisi yayınlandı
TÜKETİCİNİN EVRENSEL HAKLARI SEMPOZYUMU
TÜKETİCİNİN EVRENSEL HAKLARI SEMPOZYUMU
SONUÇ BİLDİRİSİ
15 Mart Dünya Tüketiciler Günü
15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ
Tüketici Hakem Heyetlerinde neler oluyor;
Eğitim ve Öğretim, Devletin En Başta Gelen Görevlerindendir.
Eğitim/Öğretim Haktır ZAM Yapılarak Engellenemez!!
Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK), Girne Amerikan Üniversitesi işbirliğiyleTüketicinin Korunması Alanında Uluslararası İşbirliği Sempozyumu
|
Tüketici Bilinci |
MERKEZ BANKASINDAN
Kredi kartında fahiş Gecikme faiz oranı yıllık 30.24.!
Merkez Bankası tüm uyarılarımıza karşın akdi faiz ile temerrüt faiz oranlarını bankaların istekleri doğrultusunda belirlemeye devam ediyor. Merkez Bankası tarafından, 01/07/2024-31/07/2024 tarihleri arasında da kredi kartlarına uygulanacak olan, akdi faiz oranını yüzde 4,25 temerrüt faiz oranını,yüzde 4,55 olarak belirlemesi ile kredi kartı sorunu artarak devam ediyor. Bu faiz oranının tüketiciye yalın maliyeti yıllık 51.00, Gecikme (temerrüt) faizi ise yüzde 54,06 bileşik faiz olarak da yüzde neredeyse yüzde 70 oranında yansımaktadır. Nakit çekimlerde ise, bu oran akdi %60, Temerrüt 63,60 ve bileşik faiz %80 lere çıkmaktadır.
Devamı..
|
|